Ontdek Utrecht! huur een boot met schipper bij Sloep Huren Utrecht

Ontdek Utrecht vanaf het water op je eigen boot met schipper

Wil jij het volledige vaarwater binnen Utrecht verkennen? Dan is deze grotere vaartocht van 3 uur door Utrecht voor jou! Stap met je groep in onze luxe bootjes met schipper en geniet van het vaarwater van Utrecht inclusief de nieuwe Catharijnesingel! Benieuwd wat je te wachten staat tijdens deze rondvaart met je eigen gezelschap? Lees dan vooral verder!

Utrecht singels doorvaart Hoog Catharijne

Om je te helpen met het maken van je keuze voor de duur van je vaartocht, hebben we de routes alvast voor je uitgewerkt. Heb je echter specifieke wensen of vaarroutes in gedachten dan kan dat natuurlijk ook. Wij passen ons graag aan aan je wensen om er zo de mooiste vaartocht in Utrecht van te maken!


Wat ga je zien bij deze vaartocht door Utrecht?

Een vaartocht langs alle hoeken van Utrecht met een ervaren schipper. Vaar op een sloep speciaal voor jou met een boot van Sloep Huren Utrecht.


Onze vaste opstaplocatie is bij de Oosterkade. Begin jij je vaartocht liever vanaf een andere opstapplek, dan mag dat natuurlijk ook! Bekijk daarvoor even onze opstaplocaties. Staat die van jou er niet tussen? Bel ons dan gerust even om de opties te bespreken.

Welkom! Wat leuk dat je een vaartocht hebt geboekt bij Sloep Huren Utrecht! De schipper staat voor je klaar op de steiger en je mag direct aan boord stappen. Bij het schrijven van deze route gaan wij uit van een opstap bij de Oosterkade. Kies jij er voor om ergens anders op te stappen? Dat kan ook! Dan varen we deze route, maar dan vanaf een ander beginpunt en dus in een net iets andere volgorde! Groep compleet en klaar om te beginnen? Daar gaan we!

Deze vaartocht door Utrecht wordt begonnen in Noordelijke richting via de Catharijnesingel. Langs de Catharijnesingel wordt het straatbeeld gevormd door het groen van het Zocherpark. Hardlopers, fotografen of mensen die genieten van de heerlijke zon. De aanleg van het Zocherpark is in 1830 begonnen aan de hand van het ontwerp van Jan David Zocher. Het park kwam in de plaats van de verouderde verdedigingswerken en is te herkennen aan de prachtige zichtlijnen en wandelpaden waarlangs vele bomen zijn gepland.

Aan de linkerzijde zijn nog de restanten van het Academisch ziekenhuis Utrecht te zien. Tot 1989 stond hier het academisch ziekenhuis wat deel uitmaakte van de Universiteit Utrecht. De plaats van het gebouw is te herkennen aan het grote medisch kruis wat nog op de muur zichtbaar is. Met de verhuizing naar de Uithof is plaats gemaakt voor de bouw van woningen. Om de nieuwe woningen een betere verbinding te geven met de historische binnenstad, is in 1997 de Sint Martinusbrug aangelegd.

De Catharijnesingel is onderdeel van de Stadsbuitengracht. Deze gracht is pas sinds 12 september 2020 weer bevaarbaar. In 1965 ontstond aan de hand van de plannen van Max Erich Feuchtinger de kortste snelweg van Nederland met als idee het zorgen voor een betere bereikbaarheid van de binnenstad voor autoverkeer. Het plan hielt in om de gehele stadsbuitengracht te dempen om daarmee ruimte te creeëren voor een rondweg met aangrenzende parkeergarages. Door extreem veel weerstand vanuit de Utrechtse bevolking heeft dit plan echter maar kort stand gehouden en zijn sinds 2000 de plannen in werking gesteld om de volledige stadsbuitengracht weer in volle glorie te herstellen, wat geleid heeft tot de heropening op 12 september.

Varen in Utrecht rond etenstijd?

Laat ons zorgen voor een goede maaltijd tijdens je vaartocht! Bekijk snel onze ruime variatie aan cateringopties en geniet van bijvoorbeeld onze borrelboot, lunchboot, tapasboot, sushiboot of BBQ-boot!

Dat maakt dan ook dat wij hier op het prachtige nieuwe stuk vaarwater van Utrecht varen. Omgeven door het groen van het doorgetrokken Zocherpark naderen wij hier winkelcentrum Hoog Catharijne. Het winkelcentrum biedt een verhoogde verbindingsbrug tussen het stadscentrum van Utrecht en het centraal station. Met de opening in 1973 was het winkelcenturm van korte duur het grootste overdekte winkelcentrum van Europa. De afgelopen jaren is ook dit winkelcentrum verbouwd om de aansluiting op de stad natuurlijker en de verbinding met het station beter te maken. Daarmee is het winkelcentrum lichter en ruimer geworden en heeft het een vernieuwde frisse uitstraling gekregen. Op het nieuwe deel van de gracht varen wij onder het winkelcentrum door.

Direct na de tunnel vinden we aan de rechterkant het niet te missen Tivoli. Tivoli Vredenburg had tot 2014 een locatie aan de Oudegracht. De uitgaansgelegenheid kampte op die locatie echter met huisvestingsproblemen. Zo was er geen ruimte meer voor uitbreiding, was parkeergelegenheid schaars en leverde het uitgaansleven overlast op voor omwonenden. In 2014 is derhalve het nieuwe Tivoli geopend binnen het stationsgebied. Het gebouw zelf is ontworpen als een verticale stad, waarbij verschillende concertruimtes hun eigen identiteit hebben en verbonden worden door looproutes en pleinen. Met zijn opzet van vijf geheel verschillende zalen over negen verdiepingen is het gebouw uniek in de wereld.

Direct na Tivoli vaar je over het waterkruispunt van de vredenburgknoop. Hier zie je reeds een kort begin aan de toekomstige verbinding met het water van het Merwedekanaal. Vanaf 2030 zal het mogelijk zijn om vanaf dit punt door te varen tot aan het Merwedekanaal. Voor nu vervolgen wij onze vaart over de Catharijnesingel.

Aan de rechterkant zien wij hier de voormalige Westerkerk. De Kerk is in 2019 heropend als Hotel Bunk en biedt nu een centrale locatie voor een uniek en betaalbaar hotel en café. Zeker een aanrader om hier een bezoekje aan te brengen. Zoek jij echter liever de open lucht op? Vaar dan met ons een stukje verder en vind aan je rechterhand Roost aan de Singel. Deze horecagelegenheid komt ’s avonds tot leven door de vele studenten die op zomerse dagen het restaurant en het omliggende grasveld bezoeken.

Op het volgende kruispunt zien wij de Weerdsluis. De sluis in prachtige oude stijl is gebouwd in de middeleeuwen en verbindt de Utrechste Stadsbuitengracht aan de Vecht. Omdat de Vecht diende als belangrijke schakel tussen de Rijn en Amsterdam, ontstonden in de directe omgeving vele kleine ambachtelijke bedrijven. De sluis is nog altijd in gebruik en is een van de weinige sluizen in Nederland die nog met de hand wordt bediend.

Een vaartocht door Utrecht wordt nóg mooier!

Naast het doortrekken van de Singels werkt Utrecht ook aan het behoud van de grachten die er al liggen. Maar wist je dat het vanaf 2030 mogelijk zou moeten zijn om langs het Smakelaarsveld richting het Merwedekanaal te varen. Nog meer vaarwater in Utrecht om te verkennen!

Direct na de Zandbrug, de eerste brug van de Oudegracht, vaar je tussen de hoge kademuren en de werfkelders. De werfkelders werden oorsprokelijk gebruikt als opslag voor handelswaren. Zo konden goederen direct vanaf het water geleverd worden in gelijkvloerse opslagkelders. Tijdens deze rondvaart door de Oudegracht zal je echter zien dat in de Utrechtse werfkelders vooral restaurantjes gevestigd zijn. Het creëert de unieke Utrechtse gezelligheid die je tijdens deze vaartocht door Utrecht ervaart.

Tussen 1275 en het einde van de 19e eeuw vormde de Oudegracht de levensader van het Utrechtse leven. Het water werd gebruikt door de vele bierbrouwerijen, langs het water werden jarenlang boten voortgesleept onder aandrijving van paarden en boven de werven bloeide het stadsleven. Met het verlies van functie eind 19e eeuw raakte de werfkelders in verval. Het is pas sinds 1948 dat de gemeente Utrecht is begonnen met het in eigendom verwerven van de werven en werfmuren, waarmee een proces van restauratie en uniformering aanbrak.

Hoewel er teveel locaties zijn om te bespreken, ga ik mijn best voor je doen. Op deze lijst kan stadskasteel Oudaen dan ook niet ontbreken. Het middeleeuwse huis is gelegen aan de Oudegracht van Utrecht en behoort als best behouden stadskasteel van Utrecht tot een van de belangrijkste monumenten van de stad. Terwijl Utrecht nog voornamelijk bestond uit houten huisjes met rieten daken, liet de steenrijke familie Zoudenbalch rond het jaar 1280 aan de Oudegracht een versterkt stenen kasteel bouwen. Iets meer dan een eeuw later kwam het stadskasteel, dat een baken was voor iedereen die Utrecht van verre naderde, in handen van de familie Van Houdaen. Zo komt het kasteel aan zijn naam. In de loop der eeuwen is het kasteel bewoond door verschillende voorname families, die er ieder hun stempel op hebben gedrukt. Vanaf deze locatie stappen groepen vaak op voor een bruiloftsfeest aan boord of een creatieve locatie voor een brainstorm.

Op het stuk Oudegracht waar je nu vaart zie je het Utrechtse leven tot leven komen. Overal vind je horecagelegenheden aan het water, kleine vergaderzaaltjes of verstopte prachtige hoekjes. Na het verlies van functie van de werfkelders eind 19e eeuw, was dat wel anders. Het is met de herinrichting vanaf 1948 dat dit stuk Utrecht weer tot bloei is gekomen. Door het uitgeven van horeca- en bedrijfsvergunningen is de Oudegracht opnieuw een vitaal onderdeel geworden van het Utrechtse stadscentrum. Uniek aan de rondvaart door Utrecht is dat we je vanaf het water een prachtig beeld kunnen geven van het echte stadsleven in Utrecht

Aan je linkerhand is de Winkel van Sinkel niet te missen. Het gebouw met de vier kenmerkende kariatiden is op 6 mei 1839 geopend en was in die tijd het eerste warenhuis van Nederland. Als reclame heeft de eigenaar in die tijd het welbekende versje bedacht:

”In de Winkel van Sinkel, is alles te koop. Daar kan men krijgen: Mandjes met Vijgen, Doosjes Pommade, Flesjes orgeade, Hoeden en petten, en damescorsetten, Drop om te snoepen en pillen om te poepen.”

Tegenwoordig staat het pand bekend als cultureel culinair warenhuis. In het gebouw vind je een grand café-restaurant waar de prachtige bouwstijl bewaard is gebleven. Daarnaast kan er in het gebouw in de weekenden gedanst worden, is er elke tweede zondag van de maand een tangomatinee en is er op de overige zondagen een salsafeest.

1,5 uur varen groep utrecht sloep met schipper

Gelegen aan hetzelfde plein vind je het stadhuis van Utrecht. Het stadhuis van Utrecht staat op een plek met een lange geschiedenis Tijdens archeologisch onderzoek zijn eikenhouten palen aangetroffen. Deze palen komen waarschijnlijk uit het jaar 806. In die tijd zag de plek waar nu het stadhuis staat er heel anders uit. Zo bestond in het jaar 900 de Oudegracht nog niet en lag dit stuk Utrecht grenzend aan de Rijn. Zo kwam een groot deel van Utrecht in het jaar 1170 echter onder water te staan. Aan de hand van deze overstroming werd het land op veel plekken in Utrecht opgehoogd en werd op de plek van het huidige stadhuis Utrechts eerste huis van Tufsteen gebouwd. Met de komst van steeds meer nieuwe huizen van baksteen rondom het erf waarin vanaf 1343 de rechts van de stad zaten, kan gesproken worden van het begin van het Utrechtse stadsbestuur op deze plek. Rond 1830 kwam er een nieuw stadhuis zoals wij deze in Utrecht nu kennen in de stijl van de Griekse bouwkunst, met het idee om het gehele stadsbestuur in één gebouw te plaatsen.

Tot slot is het nog leuk om tijdens deze rondvaart goed op te kijken naar de onderkant van de lantaarnpalen. Heb jij de prachtige kunstwerken gespot? Deze prachtige en unieke lantaarnconsoles zijn ontworpen door Jeannot Bürgi en dienden een nuttig doel: De voeten van de lantaarns waren groter dan de muren van de werf en er was al niet veel ruimte. Met de lantaarnconsoles werd dit probleem omgezet tot een prachtige toevoeging aan de stad. Elke afbeelding heeft zijn eigen verhaal en omschrijft een onderdeel van het Utrechtse stadsleven.

Je vaart rustig de Oudegracht uit, onder het levendige Ledig Erf door.

Zelf bootje huren Utrecht

Eigen bootje varen in Utrecht?

Wil jij liever zelf het roer in handen houden? Huur dan een bootje t/m 12 personen bij Sloepdelen.nl. Zo kan je met je eigen groep op je eigen tempo varen. Snel geregeld en geen vaarbewijs nodig!

Vanaf hier vaar je terug over de stadsbuitengracht. Aan je linkerhand levert dit een prachtige kijk op het Louis hartloper Complex. Dit gebouw, nu bekend als bioscoop en horecagelegenheid, diende voorheen politiebureau. Het gebouw is in 1927 ontworpen in de stijl van de Amsterdamse school, en in 2001 overgekocht door Jos stelling met het doel hier een filmtheater van te maken. Vandaag de dag dient het daarnaast doel als een van de gezellige horecagelegenheden op het Ledig erf.

Wanneer je recht vooruit kijkt zie je hier vervolgens de Kromme Rijn Brug. Hier stroomt de Kromme Rijn de stadsbuitengracht in. Is het rustig op de grachten tijdens jouw vaartocht? Dan is het mogelijk om een stukje Kromme Rijn toe te voegen aan de vaartocht. Liever een volledige natuurtocht maken? Bekijk dan even onze Kromme Rijn vaarroute.

Voor deze vaartocht door Utrecht volg je de stadsbuitengracht en vaar je langs het Centraal Museum. Het langwerpige gebouw, wat vanaf de waterzijde te herkennen is aan de grote glazen ingang met een trap tot aan het water, biedt ruimte voor een verzameling van ruim 50.000 objecten. Net naast het Centraal museum zie je de Nicolaïkerk. Tot 1550 was onder andere op deze locatie de bloeiende beeldhouwkunst te aanschouwen, maar met de kort daaropvolgende beeldenstormen is Utrecht helaas niet gespaard gebleven. De patroonheilige van de kerk was Sint-Nicolaas, beschermheilige van vissers en schippers. De kerk was dan ook een stop die zelden door schippers werd overgeslagen wanneer deze langs of door Utrecht kwamen.

Naast de zeer bekende Oudegracht, loopt dwars door Utrecht ook nog de kleinere Nieuwegracht. Aan je linkerzijde zie je de goed verstopte ingang van deze gracht. De Nieuwegracht werd samen met de Kromme Nieuwegracht, de Drift en de Plompetorengracht aangelegd om de ontwatering van het gebied te verbeteren. In 2006 is gebleken dat de kades en werfkelders van Utrecht op veel plekken in slechte staat waren. In 2009 is de gemeente vervolgens begonnen met het aanpakken van dit probleem. Voor ditzelfde onderhoud is de Nieuwegracht op dit moment helaas afgesloten.

Grote groepen

Met de schipper aan het roer vaar je met je groep vervolgens langs bolwerk Sterrenwacht en museum Sonnenborgh. Het bolwerk is tussen 1544 en 1558 samen met 3 andere bolwerken aangelegd door keizer Karel V ter verdediging van de stad. Sonneborgh zelf is echter niet enkel gebruikt ter verdediging van de stad. Tussen 1639 en 1724 diende het bolwerk deels als kruidentuin voor de Universiteit Utrecht. Daarnaast werd de ruimte door Johann Conrad Barchusen gebruikt als het allereerste chemische laboratorium van Utrecht. Buys Ballot richtte vervolgens in 1854 op deze plaats het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) op. In 1897 verhuisde het KNMI naar de Bilt, waarop Sonneborgh weer volledig als sterrenwacht werd gebruikt. Pas sinds 2013 is in Sonneborgh een museum te vinden voor publiekssterrenwacht, weerkunde, sterrenkunde en bastiongeschiedenis.

De Maliebrug is een rijksmonumentale bakstenen boogbrug met maarliefst 3 overspanningen. De voorganger van de brug werd in 1637 aangelegd aan het bolwerk Lepelenburg. Rond 1830 startte in Utrecht de afbraak van de oude stadsverdediging, waarmee ruimte werd gecreëerd voor onder meer het Zocherpark. Was het je al opgevallen dat de groene strook die je tegen kwam bij de Catharijnesingel helemaal tot hier is doorgetrokken langs de buitenkant van Utrecht? Precies dat is het Zocherpark! Vroeger liep hier de stadsmuur van Utrecht, maar in de zomer biedt het nu een plek om de hond uit te laten en een geweldige route voor hardlopers. In 1833 werd met deze zelfde bouw de huidige Maliebrug aangelegd.

Met de trein naar Utrecht?

Spreek je met de groep af bij Utrecht centraal? Stap dan op bij de opstaplocatie Paardenveld, Geertebolwerk, of reis nog even 2 minuten verder met de tram en pak de opstap Oosterkade.

Achter de Maliebrug vind je park Lepelenburg. Het park maakt deel uit van het Zocherpark en is in de zomer overspoelt met studenten die komen barbecuen of ouders met kinderen die de zon opzoeken. In het park vind je een kinderspeelplaats en langs de volledige rand ligstoelen. Het meest kenmerkende aan het park is echter de niet te missen muziektent. Het park biedt regelmatig plaats voor evenementen zoals bijvoorbeeld de Utrechtse Introductie Tijd en Lepeltje Lepeltje.

Je vaart met een boogje om het park heen. Aan je linkerzijde zie je vervolgens het laatste stukje van de oude stadsmuur van Utrecht. Het volgende herkenningspunt op deze rondvaart door Utrecht is de stadsschouwburg. Ook hier krijg je weer een unieke kijk op het gebouw, wat van de waterzijde haast onherkenbaar is. De bouw van het gebouw startte in 1937, maar was bij het aanbreken van de tweede wereldoorlog nog niet klaar. Onder dreiging van het slopen van het nieuwe gebouw, werd het gebouw gedurende de tweede wereldoorlog gebruikt voor massamanifestaties. In 1995 is aan de bestaande toneeltoren van het gebouw een glazen transparante stolp toegevoegd.

Door het groen van de stadsbuitengracht kom je vervolgens bij de Wittevrouwenbrug uit. Tot in de 19e eeuw was het door de stadsmuur slechts op een zeer beperkt aantal plekken mogelijk om de stad over land in te komen. Een van deze locaties was bij de stadspoort van de Wittevrouwenbrug. Tot 1930 reed over de wittevrouwenbrug een tram, vandaag de dag is het een van de hoofdwegen de stad in voor vrachtverkeer.

Utrecht is als oude stad rijk aan historie. Tijdens deze rondvaart laten we je dan ook zoveel mogelijk mooie locaties zien. Zo vaar je direct na de wittevrouwenbrug langs twee bijzondere locaties. Hou even je adem in, want aan je rechterzijde is de Culture Boat Utrecht. De boot is een unieke drijvende coffeeshop in Utrecht die elk jaar druk bezocht wordt door zowel de bewoners van Utrecht als een stroom aan toeristen.

In mooi contrast tot deze coffeeshop, is aan de overkant van het water de penitentiaire inrichting Wolvenplein te vinden. De gevangenis staat lokaal beter bekend onder de naam ”de Oude Vrouwengevangenis” en was t/m juni 2014 in gebruik. De afgelopen jaren is de gevangenis door teruggedrongen criminaliteit omgevormd tot een locatie voor een aantal kleine bedrijfjes, waaronder een passende escape room. Speciaal voor groepen die hier op willen stappen is een steigertje aanwezig (opstap wittevrouwensingel) 

Na de bocht varen varen wij langs de opnieuw goed verscholen uitgang van de Nieuwegracht en zien wij aan de linkerhand watertoren Lauwerhof. Dit boegbeeld en herkenningspunt uit dit deel van de stad, is gebouwd naar aanleiding van meerdere cholera-epidemieën die Utrecht in de 19e eeuw teisterde. Om er voor te zorgen dat het drinkwater niet langer uit de sterk vervuilde grachten moest worden gehaald, werd een leidingstelsel van de Soesduinen naar Utrecht aangelegd. Om te zorgen dat voldoende waterdruk op de waterleiding te houden, werd de watertoren gebouwd. Als locatie werd de achtertuin gekozen van UWM-directeur P.E. Rijk.

Vanaf hier komen we opnieuw uit bij het begin van de Oudegracht. Hier vaar je opnieuw overheen om de vaartocht af te sluiten bij de Oosterkade.

gids rondvaart schipper

Huur een gids bij je vaartocht door Utrecht

Wil jij Utrecht nóg beter leren kennen? Dat kan! Op aanvraag regelen wij graag een stadsgids voor tijdens of na je vaartocht. Neem vooral even contact met ons op om de opties te bespreken!

Huur jouw boot met schipper in Utrecht

Bij Sloep Huren Utrecht reserveer je jouw vaartocht in een minuut en ontvang je direct een offerte. Speciale wensen? Dan nemen wij altijd contact met je op aan de hand van je aanvraag.

rondvaart twee uur door utrecht
boottocht door utrecht twee uur
heerlijk varen door utrecht

Alle vaarroutes Utrecht en Omgeving

Bekijk andere vaarroutes in en rond Utrecht die we vaker varen. Natuurlijk kunnen we in overleg ook andere routes varen!

Rondje Utrecht van 1,5 uur

Onze klassieker die nooit verveeld: het rondje over de grachten van Utrecht! 1,5 uur over de wateren van de domstad

Natuurtocht Utrecht

Over de kronkelende Kromme Rijn ’t groen in! Vaar een mooie tocht, dat kan al vanaf 2 uur varen.

Varen over de vecht

Na Zuilen begint de omgeving van de Vecht groener en statiger te worden: prachtige landhuizen en landerijen wisselen elkaar af.

Merwedekanaal en De Munt

Vaar vanuit het stadscentrum over het Merwedekanaal naar de Munt. Dit kan vanaf 1,5 uur varen.

Avondje Utrecht

Maak een vaartocht over de mooi verlichte grachten van Utrecht. Leuk te combineren met een BBQ of Tapas arrangement.