Grachtenroute van anderhalf uur op een boot met schipper

Ontdek de unieke Oudegracht van Utrecht met een rondvaart door de stad

Kies een van onze vele opstaplocaties of maak gebruik van ons vaste beginpunt bij de Oosterkade. Al onze vaarroutes kunnen in overleg met de schipper aangepast worden aan je wensen. De sloep is er immers speciaal voor jou en je groep! Benieuwd wat je kan verwachten tijdens jouw rondvaart door Utrecht? Lees dan vooral verder!

1,5 uur varen groep utrecht sloep met schipper

Wat ga je zien bij deze grachtenroute?

Rondvaart van anderhalf uur door het stadscentrum van Utrecht op een boot van Sloep Huren Utrecht

Welkom! De schipper staat al te wachten op de steiger en je mag direct aan boord stappen. Ben jij klaar om Utrecht te verkennen? Voor deze route gaan we er vanuit dat je begint bij de Oosterkade, maar deze route kan vanaf opstapplekken door heel Utrecht gevaren worden.

Groep compleet? Daar gaan we dan! De schipper begint de vaartocht door Utrecht in noordelijke richting via de stadsbuitengracht. Vanaf het water leer je Utrecht meteen beter kennen, want direct krijg je een unieke kijk op het Louis Hartloper Complex. Dit gebouw, nu bekend als bioscoop en horecagelegenheid, diende voorheen politiebureau. Het gebouw is in 1927 ontworpen in de stijl van de Amsterdamse school, en in 2001 overgekocht door Jos stelling met het doel hier een filmtheater van te maken. Vandaag de dag dient het daarnaast doel als een van de gezellige horecagelegenheden op het Ledig erf. Wanneer je recht vooruit kijkt zie je hier vervolgens de Kromme Rijn Brug.


Liever een vaartocht door de natuur van Utrecht?

Bekijk dan onze Kromme Rijn vaarroute. Bij deze route vaar je onder de Kromme Rijn brug door richting het natuurgebied rondom Amelisweerd


De schipper neemt jullie echter met deze route mee voor een rondvaart door Utrecht. Het volgende herkenningspunt bij deze grachtenroute is dan ook het Centraal museum. Het langwerpige gebouw, wat vanaf de waterzijde te herkennen is aan de grote glazen ingang met een trap tot aan het water, biedt ruimte voor een verzameling van ruim 50.000 objecten. Net naast het Centraal museum zie je de Nicolaïkerk. Tot 1550 was onder andere op deze locatie de bloeiende beeldhouwkunst te aanschouwen, maar met de kort daaropvolgende beeldenstormen is Utrecht helaas niet gespaard gebleven. De patroonheilige van de kerk was Sint-Nicolaas, beschermheilige van vissers en schippers. De kerk was dan ook een stop die zelden door schippers werd overgeslagen wanneer deze langs of door Utrecht kwamen.

Naast de zeer bekende Oudegracht, loopt dwars door Utrecht ook nog de kleinere Nieuwegracht. Aan je linkerzijde zie je de goed verstopte ingang van deze gracht. De Nieuwegracht werd samen met de Kromme Nieuwegracht, de Drift en de Plompetorengracht aangelegd om de ontwatering van het gebied te verbeteren. In 2006 is gebleken dat de kades en werfkelders van Utrecht op veel plekken in slechte staat waren. In 2009 is de gemeente vervolgens begonnen met het aanpakken van dit probleem. Voor ditzelfde onderhoud is de Nieuwegracht op dit moment helaas afgesloten.

Met de schipper aan het roer vaar je met je groep vervolgens langs bolwerk Sterrenwacht en museum Sonnenborgh. Het bolwerk is tussen 1544 en 1558 samen met 3 andere bolwerken aangelegd door keizer Karel V ter verdediging van de stad. Sonneborgh zelf is echter niet enkel gebruikt ter verdediging van de stad. Tussen 1639 en 1724 diende het bolwerk deels als kruidentuin voor de Universiteit Utrecht. Daarnaast werd de ruimte door Johann Conrad Barchusen gebruikt als het allereerste chemische laboratorium van Utrecht. Buys Ballot richtte vervolgens in 1854 op deze plaats het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) op. In 1897 verhuisde het KNMI naar de Bilt, waarop Sonneborgh weer volledig als sterrenwacht werd gebruikt. Pas sinds 2013 is in Sonneborgh een museum te vinden voor publiekssterrenwacht, weerkunde, sterrenkunde en bastiongeschiedenis.

De Maliebrug is een rijksmonumentale bakstenen boogbrug met maarliefst 3 overspanningen. De voorganger van de brug werd in 1637 aangelegd aan het bolwerk Lepelenburg. Rond 1830 startte in Utrecht de afbraak van de oude stadsverdediging, waarmee ruimte werd gecreëerd voor onder meer het Zocherpark. Was het je al opgevallen dat er een groene strook langs de volledige buitenkant van Utrecht loopt? Precies dat is het Zocherpark! Vroeger liep hier de stadsmuur van Utrecht, maar in de zomer biedt het nu een plek om de hond uit te laten en een geweldige route voor hardlopers. In 1833 werd met deze zelfde bouw de huidige Maliebrug aangelegd.

Vaar langs het spoorwegmuseum

Recht voor je zie je hier de Maliebrug, één van onze opstaplocaties. Gelegen net naast het Spoorwegmuseum, biedt dit een mooie combinatie voor een dagje uit in Utrecht en een rondvaart in Utrecht.

Achter de Maliebrug vind je park Lepelenburg. Het park maakt deel uit van het Zocherpark en is in de zomer overspoelt met studenten die komen barbecuen of ouders met kinderen die de zon opzoeken. In het park vind je een kinderspeelplaats en langs de volledige rand ligstoelen. Het meest kenmerkende aan het park is echter de niet te missen muziektent. Het park biedt regelmatig plaats voor evenementen zoals bijvoorbeeld de Utrechtse Introductie Tijd en Lepeltje Lepeltje.

Je vaart met een boogje om het park heen. Aan je linkerzijde zie je vervolgens het laatste stukje van de oude stadsmuur van Utrecht. Het volgende herkenningspunt op deze rondvaart door Utrecht is de stadsschouwburg. Ook hier krijg je weer een unieke kijk op het gebouw, wat van de waterzijde haast onherkenbaar is. De bouw van het gebouw startte in 1937, maar was bij het aanbreken van de tweede wereldoorlog nog niet klaar. Onder dreiging van het slopen van het nieuwe gebouw, werd het gebouw gedurende de tweede wereldoorlog gebruikt voor massamanifestaties. In 1995 is aan de bestaande toneeltoren van het gebouw een glazen transparante stolp toegevoegd.

Door het groen van de stadsbuitengracht kom je vervolgens bij de Wittevrouwenbrug uit. Tot in de 19e eeuw was het door de stadsmuur slechts op een zeer beperkt aantal plekken mogelijk om de stad over land in te komen. Een van deze locaties was bij de stadspoort van de Wittevrouwenbrug. Tot 1930 reed over de wittevrouwenbrug een tram, vandaag de dag is het een van de hoofdwegen de stad in voor vrachtverkeer.

Zelf bootje huren Utrecht

Wil jij zelf het water van Utrecht verkennen?

Ook dat kan! Huur dan een bootje t/m 12 personen bij sloepdelen.nl! Hier vaar je zelf op je eigen privé sloep door de grachten van Utrecht. Heerlijk met je eigen groep, op je eigen tempo. Makkelijk te varen en zonder vaarbewijs.

Utrecht is als oude stad rijk aan historie. Tijdens deze rondvaart laten we je dan ook zoveel mogelijk mooie locaties zien. Zo vaar je direct na de wittevrouwenbrug langs twee bijzondere locaties. Hou even je adem in, want aan je rechterzijde is de Culture Boat Utrecht. De boot is een unieke drijvende coffeeshop in Utrecht die elk jaar druk bezocht wordt door zowel de bewoners van Utrecht als een stroom aan toeristen.

In mooi contrast tot deze coffeeshop, is aan de overkant van het water de penitentiaire inrichting Wolvenplein te vinden. De gevangenis staat lokaal beter bekend onder de naam ”de Oude Vrouwengevangenis” en was t/m juni 2014 in gebruik. De afgelopen jaren is de gevangenis door teruggedrongen criminaliteit omgevormd tot een locatie voor een aantal kleine bedrijfjes, waaronder een passende escape room. Speciaal voor groepen die hier op willen stappen is een steigertje aanwezig (opstap wittevrouwensingel) 

Na de bocht varen varen wij langs de opnieuw goed verscholen uitgang van de Nieuwegracht en zien wij aan de linkerhand watertoren Lauwerhof. Dit boegbeeld en herkenningspunt uit dit deel van de stad, is gebouwd naar aanleiding van meerdere cholera-epidemieën die Utrecht in de 19e eeuw teisterde. Om er voor te zorgen dat het drinkwater niet langer uit de sterk vervuilde grachten moest worden gehaald, werd een leidingstelsel van de Soesduinen naar Utrecht aangelegd. Om te zorgen dat voldoende waterdruk op de waterleiding te houden, werd de watertoren gebouwd. Als locatie werd de achtertuin gekozen van UWM-directeur P.E. Rijk.

Hier vaar je het werkelijke unieke Utrecht in. Direct na de Zandbrug vaar je tussen de hoge kademuren en de werfkelders. De werfkelders werden oorsprokelijk gebruikt als opslag voor handelswaren. Zo konden goederen direct vanaf het water geleverd worden in gelijkvloerse opslagkelders. Tijdens deze rondvaart door de Oudegracht zal je echter zien dat in de Utrechtse werfkelders vooral restaurantjes gevestigd zijn. Het creëert de unieke Utrechtse gezelligheid die je tijdens deze vaartocht door Utrecht ervaart.

Tussen 1275 en het einde van de 19e eeuw vormde de Oudegracht de levensader van het Utrechtse leven. Het water werd gebruikt door de vele bierbrouwerijen, langs het water werden jarenlang boten voortgesleept onder aandrijving van paarden en boven de werven bloeide het stadsleven. Met het verlies van functie eind 19e eeuw raakte de werfkelders in verval. Het is pas sinds 1948 dat de gemeente Utrecht is begonnen met het in eigendom verwerven van de werven en werfmuren, waarmee een proces van restauratie en uniformering aanbrak.

Hoewel er teveel locaties zijn om te bespreken, ga ik mijn best voor je doen. Op deze lijst kan stadskasteel Oudaen dan ook niet ontbreken. Het middeleeuwse huis is gelegen aan de Oudegracht van Utrecht en behoort als best behouden stadskasteel van Utrecht tot een van de belangrijkste monumenten van de stad. Terwijl Utrecht nog voornamelijk bestond uit houten huisjes met rieten daken, liet de steenrijke familie Zoudenbalch rond het jaar 1280 aan de Oudegracht een versterkt stenen kasteel bouwen. Iets meer dan een eeuw later kwam het stadskasteel, dat een baken was voor iedereen die Utrecht van verre naderde, in handen van de familie Van Houdaen. Zo komt het kasteel aan zijn naam. In de loop der eeuwen is het kasteel bewoond door verschillende voorname families, die er ieder hun stempel op hebben gedrukt. Vanaf deze locatie stappen groepen vaak op voor een bruiloftsfeest aan boord of een creatieve locatie voor een brainstorm.

Op het stuk Oudegracht waar je nu vaart zie je het Utrechtse leven tot leven komen. Overal vind je horecagelegenheden aan het water, kleine vergaderzaaltjes of verstopte prachtige hoekjes. Na het verlies van functie van de werfkelders eind 19e eeuw, was dat wel anders. Het is met de herinrichting vanaf 1948 dat dit stuk Utrecht weer tot bloei is gekomen. Door het uitgeven van horeca- en bedrijfsvergunningen is de Oudegracht opnieuw een vitaal onderdeel geworden van het Utrechtse stadscentrum. Uniek aan de rondvaart door Utrecht is dat we je vanaf het water een prachtig beeld kunnen geven van het echte stadsleven in Utrecht

Dineren in Utrecht

Op zoek naar een leuke plek om te eten? Waarom niet aan boord tijdens je vaartocht! Bekijk snel onze ruime variatie arrangementen en geniet van onze BBQ-boot, tapasboot, sushiboot, lunchboot, borrelboot of een van de vele andere opties!

Aan je linkerhand is de Winkel van Sinkel niet te missen. Het gebouw met de vier kenmerkende kariatiden is op 6 mei 1839 geopend en was in die tijd het eerste warenhuis van Nederland. Als reclame heeft de eigenaar in die tijd het welbekende versje bedacht:

”In de Winkel van Sinkel, is alles te koop. Daar kan men krijgen: Mandjes met Vijgen, Doosjes Pommade, Flesjes orgeade, Hoeden en petten, en damescorsetten, Drop om te snoepen en pillen om te poepen.”

Tegenwoordig staat het pand bekend als cultureel culinair warenhuis. In het gebouw vind je een grand café-restaurant waar de prachtige bouwstijl bewaard is gebleven. Daarnaast kan er in het gebouw in de weekenden gedanst worden, is er elke tweede zondag van de maand een tangomatinee en is er op de overige zondagen een salsafeest.

Gelegen aan hetzelfde plein vind je het stadhuis van Utrecht. Het stadhuis van Utrecht staat op een plek met een lange geschiedenis Tijdens archeologisch onderzoek zijn eikenhouten palen aangetroffen. Deze palen komen waarschijnlijk uit het jaar 806. In die tijd zag de plek waar nu het stadhuis staat er heel anders uit. Zo bestond in het jaar 900 de Oudegracht nog niet en lag dit stuk Utrecht grenzend aan de Rijn. Zo kwam een groot deel van Utrecht in het jaar 1170 echter onder water te staan. Aan de hand van deze overstroming werd het land op veel plekken in Utrecht opgehoogd en werd op de plek van het huidige stadhuis Utrechts eerste huis van Tufsteen gebouwd. Met de komst van steeds meer nieuwe huizen van baksteen rondom het erf waarin vanaf 1343 de rechts van de stad zaten, kan gesproken worden van het begin van het Utrechtse stadsbestuur op deze plek. Rond 1830 kwam er een nieuw stadhuis zoals wij deze in Utrecht nu kennen in de stijl van de Griekse bouwkunst, met het idee om het gehele stadsbestuur in één gebouw te plaatsen.

Tot slot is het nog leuk om tijdens deze rondvaart goed op te kijken naar de onderkant van de lantaarnpalen. Heb jij de prachtige kunstwerken gespot? Deze prachtige en unieke lantaarnconsoles zijn ontworpen door Jeannot Bürgi en dienden een nuttig doel: De voeten van de lantaarns waren groter dan de muren van de werf en er was al niet veel ruimte. Met de lantaarnconsoles werd dit probleem omgezet tot een prachtige toevoeging aan de stad. Elke afbeelding heeft zijn eigen verhaal en omschrijft een onderdeel van het Utrechtse stadsleven.

Je vaart rustig de Oudegracht uit, onder het levendige Ledig Erf door, en wordt weer afgezet bij de Oosterkade.

gids rondvaart schipper

Een gids tijdens je rondvaart door Utrecht

Vind jij het leuk om álles over Utrecht te weten? Op aanvraag regelen wij graag een stadsgids voor je die mee gaat aan boord. Neem vooral even contact met ons op om de opties te bespreken!

Reserveer een sloep

Bij Sloep Huren Utrecht reserveer je de sloep simpel online. We nemen vervolgens altijd even contact op na je aanvraag.

rondvaart utrecht sloep met schipper
Schoolreisje Utrecht
rondje varen utrecht

Alle vaarroutes Utrecht en Omgeving

Bekijk andere vaarroutes in en rond Utrecht die we vaker varen. Natuurlijk kunnen we in overleg ook andere routes varen!

Rondje Utrecht van 1,5 uur

Onze klassieker die nooit verveeld: het rondje over de grachten van Utrecht! 1,5 uur over de wateren van de domstad

Tocht over de Kromme Rijn

Over de kronkelende Kromme Rijn ’t groen in! Vaar een mooie tocht, dat kan al vanaf 2 uur varen.

Varen over de vecht

Na Zuilen begint de omgeving van de Vecht groener en statiger te worden: prachtige landhuizen en landerijen wisselen elkaar af.

Merwedekanaal en De Munt

Vaar vanuit het stadscentrum over het Merwedekanaal naar de Munt. Dit kan vanaf 1,5 uur varen.

Avondje Utrecht

Maak een vaartocht over de mooi verlichte grachten van Utrecht. Leuk te combineren met een BBQ of Tapas arrangement.