Na de bocht varen varen wij langs de opnieuw goed verscholen uitgang van de Nieuwegracht en zien wij aan de linkerhand watertoren Lauwerhof. Dit boegbeeld en herkenningspunt uit dit deel van de stad, is gebouwd naar aanleiding van meerdere cholera-epidemieën die Utrecht in de 19e eeuw teisterde. Om er voor te zorgen dat het drinkwater niet langer uit de sterk vervuilde grachten moest worden gehaald, werd een leidingstelsel van de Soesduinen naar Utrecht aangelegd. Om te zorgen dat voldoende waterdruk op de waterleiding te houden, werd de watertoren gebouwd. Als locatie werd de achtertuin gekozen van UWM-directeur P.E. Rijk.
Hier vaar je het werkelijke unieke Utrecht in. Direct na de Zandbrug vaar je tussen de hoge kademuren en de werfkelders. De werfkelders werden oorsprokelijk gebruikt als opslag voor handelswaren. Zo konden goederen direct vanaf het water geleverd worden in gelijkvloerse opslagkelders. Tijdens deze rondvaart door de Oudegracht zal je echter zien dat in de Utrechtse werfkelders vooral restaurantjes gevestigd zijn. Het creëert de unieke Utrechtse gezelligheid die je tijdens deze vaartocht door Utrecht ervaart.
Tussen 1275 en het einde van de 19e eeuw vormde de Oudegracht de levensader van het Utrechtse leven. Het water werd gebruikt door de vele bierbrouwerijen, langs het water werden jarenlang boten voortgesleept onder aandrijving van paarden en boven de werven bloeide het stadsleven. Met het verlies van functie eind 19e eeuw raakte de werfkelders in verval. Het is pas sinds 1948 dat de gemeente Utrecht is begonnen met het in eigendom verwerven van de werven en werfmuren, waarmee een proces van restauratie en uniformering aanbrak.