Grachtenroute van anderhalf uur op een boot met schipper

Ontdek de unieke Oudegracht van Utrecht met een rondvaart door de stad

Kies een van onze vele opstaplocaties of maak gebruik van ons vaste beginpunt bij Paardenveld. Al onze vaarroutes kunnen in overleg met de schipper aangepast worden aan je wensen. De sloep is er immers speciaal voor jou en je groep! Benieuwd wat je kan verwachten tijdens jouw rondvaart door Utrecht? Lees dan vooral verder!

Wat ga je zien bij deze grachtenroute?

Rondvaart van anderhalf uur door het stadscentrum van Utrecht met Sloep Huren Utrecht

Welkom! De schipper staat al te wachten en je mag direct aan boord stappen. Ben jij klaar om Utrecht te verkennen? Voor deze route gaan we er vanuit dat je begint bij Paardenveld, maar deze route kan vanaf opstapplekken door heel Utrecht gevaren worden.

Groep compleet? Daar gaan we dan! De schipper begint de vaartocht door Utrecht in oostelijke richting via de Weerdsluis en neemt jullie met deze route mee voor een rondvaart door Utrecht. Via de Weerdsluis vaar je door de Oudegracht het werkelijke unieke Utrecht in. Direct na de Zandbrug vaar je tussen de hoge kademuren en de werfkelders. De werfkelders werden oorsprokelijk gebruikt als opslag voor handelswaren. Zo konden goederen direct vanaf het water geleverd worden in gelijkvloerse opslagkelders. Tijdens deze rondvaart door de Oudegracht zal je echter zien dat in de Utrechtse werfkelders vooral restaurantjes gevestigd zijn. Het creëert de unieke Utrechtse gezelligheid die je tijdens deze vaartocht door Utrecht ervaart.


Liever een vaartocht door de natuur van Utrecht?

Bekijk dan onze Kromme Rijn vaarroute. Bij deze route vaar je onder de Kromme Rijn brug door richting het natuurgebied rondom Amelisweerd.


Hoewel er teveel locaties zijn om te bespreken, gaan we ons best voor je doen. Op deze lijst kan stadskasteel Oudaen dan ook niet ontbreken. Het middeleeuwse huis is gelegen aan de Oudegracht van Utrecht en behoort als best behouden stadskasteel van Utrecht tot een van de belangrijkste monumenten van de stad. Terwijl Utrecht nog voornamelijk bestond uit houten huisjes met rieten daken, liet de steenrijke familie Zoudenbalch rond het jaar 1280 aan de Oudegracht een versterkt stenen kasteel bouwen. Iets meer dan een eeuw later kwam het stadskasteel, dat een baken was voor iedereen die Utrecht van verre naderde, in handen van de familie Van Houdaen. Zo komt het kasteel aan zijn naam. In de loop der eeuwen is het kasteel bewoond door verschillende voorname families, die er ieder hun stempel op hebben gedrukt. Vanaf deze locatie stappen groepen vaak op voor een bruiloftsfeest aan boord of een creatieve locatie voor een brainstorm.

Op het stuk Oudegracht waar je nu vaart zie je het Utrechtse leven tot leven komen. Overal vind je horecagelegenheden aan het water, kleine vergaderzaaltjes of verstopte prachtige hoekjes. Na het verlies van functie van de werfkelders eind 19e eeuw, was dat wel anders. Het is met de herinrichting vanaf 1948 dat dit stuk Utrecht weer tot bloei is gekomen. Door het uitgeven van horeca- en bedrijfsvergunningen is de Oudegracht opnieuw een vitaal onderdeel geworden van het Utrechtse stadscentrum. Uniek aan de rondvaart door Utrecht is dat we je vanaf het water een prachtig beeld kunnen geven van het echte stadsleven in Utrecht.

Aan je linkerhand is de Winkel van Sinkel niet te missen. Het gebouw met de vier kenmerkende kariatiden is op 6 mei 1839 geopend en was in die tijd het eerste warenhuis van Nederland. Als reclame heeft de eigenaar in die tijd het welbekende versje bedacht:

”In de Winkel van Sinkel, is alles te koop. Daar kan men krijgen: Mandjes met Vijgen, Doosjes Pommade, Flesjes orgeade, Hoeden en petten, en damescorsetten, Drop om te snoepen en pillen om te poepen.”

Tegenwoordig staat het pand bekend als cultureel culinair warenhuis. In het gebouw vind je een grand café-restaurant waar de prachtige bouwstijl bewaard is gebleven. Daarnaast kan er in het gebouw in de weekenden gedanst worden, is er elke tweede zondag van de maand een tangomatinee en is er op de overige zondagen een salsafeest.

Zelf bootje huren Utrecht

Wil jij zelf het water van Utrecht verkennen?

Ook dat kan! Huur dan een bootje t/m 12 personen bij sloepdelen.nl! Hier vaar je zelf op je eigen privé sloep door de grachten van Utrecht. Heerlijk met je eigen groep, op je eigen tempo. Makkelijk te varen en zonder vaarbewijs.

Je vaart rustig de Oudegracht uit, onder het levendige Ledig Erf door. Het volgende herkenningspunt bij deze grachtenroute is het Centraal museum. Het langwerpige gebouw, wat vanaf de waterzijde te herkennen is aan de grote glazen ingang met een trap tot aan het water, biedt ruimte voor een verzameling van ruim 50.000 objecten. Net naast het Centraal museum zie je de Nicolaïkerk. Tot 1550 was onder andere op deze locatie de bloeiende beeldhouwkunst te aanschouwen, maar met de kort daaropvolgende beeldenstormen is Utrecht helaas niet gespaard gebleven. De patroonheilige van de kerk was Sint-Nicolaas, beschermheilige van vissers en schippers. De kerk was dan ook een stop die zelden door schippers werd overgeslagen wanneer deze langs of door Utrecht kwamen.

De Maliebrug is een rijksmonumentale bakstenen boogbrug met maarliefst 3 overspanningen. De voorganger van de brug werd in 1637 aangelegd aan het bolwerk Lepelenburg. Rond 1830 startte in Utrecht de afbraak van de oude stadsverdediging, waarmee ruimte werd gecreëerd voor onder meer het Zocherpark. Was het je al opgevallen dat er een groene strook langs de volledige buitenkant van Utrecht loopt? Precies dat is het Zocherpark! Vroeger liep hier de stadsmuur van Utrecht, maar in de zomer biedt het nu een plek om de hond uit te laten en een geweldige route voor hardlopers. In 1833 werd met deze zelfde bouw de huidige Maliebrug aangelegd.

Achter de Maliebrug vind je park Lepelenburg. Het park maakt deel uit van het Zocherpark en is in de zomer overspoelt met studenten die komen barbecuen of ouders met kinderen die de zon opzoeken. In het park vind je een kinderspeelplaats en langs de volledige rand ligstoelen. Het meest kenmerkende aan het park is echter de niet te missen muziektent. Het park biedt regelmatig plaats voor evenementen zoals bijvoorbeeld de Utrechtse Introductie Tijd en Lepeltje Lepeltje.

Je vaart met een boogje om het park heen. Aan je linkerzijde zie je vervolgens het laatste stukje van de oude stadsmuur van Utrecht. Het volgende herkenningspunt op deze rondvaart door Utrecht is de stadsschouwburg. Ook hier krijg je weer een unieke kijk op het gebouw, wat van de waterzijde haast onherkenbaar is. De bouw van het gebouw startte in 1937, maar was bij het aanbreken van de tweede wereldoorlog nog niet klaar. Onder dreiging van het slopen van het nieuwe gebouw, werd het gebouw gedurende de tweede wereldoorlog gebruikt voor massamanifestaties. In 1995 is aan de bestaande toneeltoren van het gebouw een glazen transparante stolp toegevoegd.

Door het groen van de stadsbuitengracht kom je vervolgens bij de Wittevrouwenbrug uit. Tot in de 19e eeuw was het door de stadsmuur slechts op een zeer beperkt aantal plekken mogelijk om de stad over land in te komen. Een van deze locaties was bij de stadspoort van de Wittevrouwenbrug. Tot 1930 reed over de wittevrouwenbrug een tram, vandaag de dag is het een van de hoofdwegen de stad in voor vrachtverkeer.

Dineren in Utrecht

Op zoek naar een leuke plek om te eten? Waarom niet aan boord tijdens je vaartocht! Bekijk snel onze ruime variatie arrangementen en geniet van onze Pizza-boot, BBQ-boot, tapasboot, lunchboot, borrelboot of een van de vele andere opties!

Utrecht is als oude stad rijk aan historie. Tijdens deze rondvaart laten we je dan ook zoveel mogelijk mooie locaties zien. Zo vaar je direct na de wittevrouwenbrug langs twee bijzondere locaties. Hou even je adem in, want aan je rechterzijde is de Culture Boat Utrecht. De boot is een unieke drijvende coffeeshop in Utrecht die elk jaar druk bezocht wordt door zowel de bewoners van Utrecht als een stroom aan toeristen.

In mooi contrast tot deze coffeeshop, is aan de overkant van het water de penitentiaire inrichting Wolvenplein te vinden. De gevangenis staat lokaal beter bekend onder de naam ”de Oude Vrouwengevangenis” en was t/m juni 2014 in gebruik. De afgelopen jaren is de gevangenis door teruggedrongen criminaliteit omgevormd tot een locatie voor een aantal kleine bedrijfjes, waaronder een passende escape room. Speciaal voor groepen die hier op willen stappen is een steigertje aanwezig (opstap wittevrouwensingel) 

Na de bocht varen varen wij langs de goed verscholen uitgang van de Nieuwegracht en zien wij aan de linkerhand watertoren Lauwerhof. Dit boegbeeld en herkenningspunt uit dit deel van de stad, is gebouwd naar aanleiding van meerdere cholera-epidemieën die Utrecht in de 19e eeuw teisterde. Om er voor te zorgen dat het drinkwater niet langer uit de sterk vervuilde grachten moest worden gehaald, werd een leidingstelsel van de Soesduinen naar Utrecht aangelegd. Om te zorgen dat voldoende waterdruk op de waterleiding te houden, werd de watertoren gebouwd. Als locatie werd de achtertuin gekozen van UWM-directeur P.E. Rijk.

Vervolgens vaar je weer langs de Weerdsluis terug naar Paardeveld, waar je weer wordt afgezet

gids rondvaart schipper

Een gids tijdens je rondvaart door Utrecht

Vind jij het leuk om álles over Utrecht te weten? Op aanvraag regelen wij graag een stadsgids voor je die mee gaat aan boord. Neem vooral even contact met ons op om de opties te bespreken!

Reserveer een sloep

Bij Sloep Huren Utrecht reserveer je de sloep simpel online. We nemen vervolgens altijd even contact op na je aanvraag.

rondvaart utrecht sloep met schipper
Schoolreisje Utrecht
rondje varen utrecht

Alle vaarroutes Utrecht en Omgeving

Bekijk andere vaarroutes in en rond Utrecht die we vaker varen. Natuurlijk kunnen we in overleg ook andere routes varen!

Rondje Utrecht van 1,5 uur

Onze klassieker die nooit verveeld: het rondje over de grachten van Utrecht! 1,5 uur over de wateren van de domstad

Tocht over de Kromme Rijn

Over de kronkelende Kromme Rijn ’t groen in! Vaar een mooie tocht, dat kan al vanaf 2 uur varen.

Varen over de vecht

Na Zuilen begint de omgeving van de Vecht groener en statiger te worden: prachtige landhuizen en landerijen wisselen elkaar af.

Merwedekanaal en De Munt

Vaar vanuit het stadscentrum over het Merwedekanaal naar de Munt. Dit kan vanaf 1,5 uur varen.

Avondje Utrecht

Maak een vaartocht over de mooi verlichte grachten van Utrecht. Leuk te combineren met een BBQ of Tapas arrangement.